14. Torget

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08

Presentation 

Jag heter Linda Eriksson Båge. Jag är utbildad förskollärare och ateljerista. Jag har även utbildningar inom digital kompetens och studenthandledare i ryggsäcken. Idag arbetar jag som torget-pedagog på en 6-avd förskola i mellersta Sverige. Jag har även arbetat som IKT-pedagog för kommunens alla skolverksamheter. I dag arbetar jag som förstelärare med inriktning digitalisering 40% och torgetpedagog 60%.

Torget

Ett torg kan ha olika funktioner och skilda syften beroende vilken förskola man arbetar på. På vår förskola blev det så att vi gjorde om en hel avdelning till ett torg. Redan från början hade vi ett klart syfte med varför vi valde ett torg. Att skapa möten! Möten mellan barn från olika avdelningar. Möten mellan personal från olika avdelningar. Möten mellan barn och personal från hela förskolan. Möten berikar och utvecklar är en grundtanke. Att som barn och personal få dela med sig av sin kompetens, kunskap och nyfikenhet till andra. Att få möta många intressen och förmågor. Få nya vänner. Få ny kunskap.

Torget är en mötesplats för alla barn. Men främst är det 2,5-5 år som kommer dit. Detta för att vi vet att de allra yngsta barnen har ett behov att lära känna sina närmsta pedagoger och miljö när de möter förskolan för första gången. Men självklart går även de yngsta barnen tillsammans med sina pedagoger till torget. Ibland påverkar även den dagliga organisationen hur vi tar emot på torget. Ibland kan de äldre barn, som har påbörjade arbeten själva välja att gå till torget om jag finns där. Då finns utrymme för att ta emot fler barn, när de går dit med en tanke om vad de vill arbeta med. Med yngsta barnen kanske man vill vara lite närmre för att utforska material tillsammans.

En utmaning är materialet. Jag ser att de äldsta barnen gärna vill konstruera med såväl stooora saker men använder alltid små detaljer som komplement, tex små kulor, glasdiamanter eller mosaik. De yngsta utforskar ju som vi vet mycket material oralt. Ibland kanske materialet kan vara lite för litet på torget. Men med närvarande pedagoger ser jag inget hinder för även de yngsta att vistas där. Det är en otroligt spännande miljö för de att utforska.

Det okodade materialet  

Jag alltid fångats av det okodade materialets betydelse för barns meningsskapande. Jag ser att det gör något i skapandet. Materialet kan bli så mycket mer, fantasin begränsas inte på samma sätt. Ibland ser jag att tex bilar, dockor, Lego berättar för barnen hur materialet är tänkt att användas, och inget fel med sådant material, men eftersom torget ska komplettera så har vi valt annat material. Lera, sand, digitala verktyg i filmskapande eller undersökande, återbruksmaterial . Jag har tillfört bilar några gånger i storbygget, och alla gånger så händer något. Barnen bygger bara bilbanor. Det är som att fantasin sätts åt sidan en stund. Intressant att observera.

Med okodat tänker jag material som inte signalerar vad som ska göras med det.

Jag har själv samlat ihop återbruksmaterial till torgets storbygg. Korkar, chipsburkar, gardinknoppar, kakel, flytblock,  schakpjäser, klinker, träbitar, trådrullar mm. Jag har åkt runt på olika företag och tiggt material. Och framför allt så hittar jag mycket idéer genom vår fantastiska dela-kultur i sociala medier, och processar sen om dessa ideer till att passa torget.

Som ateljerista brinner jag för att uttrycka sig genom skapande i olika former. Gärna genom att vi skapar tillsammans. En viktig tanke som jag haft på torget är att vi inte producerar för att ta hem. Det sker, och detta skapande har också en viktig funktion, men det får vara på alla hemvister. Torget ska vara ett komplement i både material och förhållningssätt till övriga avdelningar.

På torget skapar vi sådant som flera kan vara med att vara en del i och som ofta pågår under tid. Papier mache-figurer, gips, green screen-filmer, stor-konstruktioner, flera olika sorters sand som alltid är tillgängligt. Att få känna att man är en del i något. Att det man gör har betydelse. Att vi är alla lika viktiga.

De olika mötesplatserna på torget

Jag tycker även att lärmiljöer är otroligt intressant. Att ställa sig på knä och titta, filma, och fånga in rummens kärna och essens är viktigt. Estetik i en blandning av spänning. Det ska inte bli för röriga intryck samtidigt som det ska locka in barnen i rummet. Jag utvärderar hela tiden miljöerna på torget. Ser jag att hörnor eller rum inte använda, då samtalar jag eller observerar vad som sker i dessa utrymmen. Barns röst är viktiga och det är deras arbetsmiljö, så de har den tyngsta rösten i hur vi väljer att forma en miljö. Sen finns det vissa material som vi gemensamt bestämt ska finnas på torget. Tex olika sorters sand, olika lera, akvarell, oljekritor, och annat skapande material.

På torget finns en atelje med allt från akvarell, oljekritor, tempera block, flaskfärg, kolkritor, pennor, växtpapper, kartong, kakel/speglar, stafflier och annat. Här möts många barn och jag har ihärdigt undervisar i att välja vad man ska arbeta med, plocka fram, genomföra, sortera och städa efter sig. Materialvård helt enkelt.

IMG_8560

En mötesplats är storbygget/åetebruksbygg, här sker många härliga och givande möten.

IMG_9907

En annan mötesplats är en digital/analog hörna. Där finns ljusbord, usb-ägg, lärplatta alltid tillgänglig. Här kan man undersöka material på nära håll, även leta fakta såväl i faktaböcker som digitalt.

IMG_9795

Vi har ett rum med green screen, här sker film och fotoskapande.

Sen har vi det största rummet som ligger som centrum. Här arbetar vi med lera, väva, rita på kakel, sensomotoriskt material, ritbord bland annat.  Även hallen har vi gjort om till en mötesplats. Där har vi en magnet-station och en stor balja med kinetisk sand. Där samlas alltid många barn, under långa stunder och inspännande samtal.
Vad ställer torget för ”krav” på en torget-pedagog?

Egentligen inga skulle jag säga. Men sen när jag tänker efter så krävs vissa egenskaper. Ett genuint intresse att vilja möta flera barn. Att vara otroligt flexibel. Kreativ, innovativ och inlyssnade till barnen tror jag är viktiga delar. Många gånger måste man ha både tålamod, öppet sinne, klara syften som faktiskt måste kunna ändras utifrån behov.

Om man är intresserad av att skapa ett torg på sin förskola, vad tänker du då är viktigt att tänka på? Vart ska man börja?

Absolut tänka igenom syftet. Ett torg är något som hela förskolan måste stå bakom. Man får en annan roll än sina kollegor och det kan vara klurigt i början, det måste man vara beredd på. Ett torg måste ibland ha flera syften beroende på organisation. Det tog och tar fortfarande tid för oss att hitta en bra och fungerande strategi för att torget ska bli så bra som vi vill att det ska bli. Det går aldrig i en handvändning. Så tips är att ha ett klart syfte, låt det ta tid, lär av era misstag och ta hjälp av andra som skapat torg är mitt tips.

Följ gärna min instagram, torget_linda, där lyfter jag tips, men mest klurigheter i vår otroligt viktiga yrke som ploppar upp. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s