13. Drama och digitalitet

 

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08
img_9606
Presentation
Vi är Sara och Linda, två förskollärare som älskar att kombinera det estetiska med det digitala i undervisningen. Vi spelar gärna teater med och för barnen och det har under åren utvecklats till ett arbetssätt vi använder i vår undervisning. På Instagram, Facebook och youtube delar vi med oss av vårt arbetssätt och det har även blivit ett verktyg för oss och barnen inne på avdelningen. Vi sjunger, målar, dramatiserar och dansar oss till kunskap och vill att alla barn ska hitta sitt sätt att lära för att bli sitt bästa jag.

 

image2

Att kombinera drama med IT är egentligen inte krångligt alls!
Vi arbetar mycket med att sätta stämning och skapa en förväntan bland barnen om det som ska komma. Vi använder gärna projektor för att projicera i rummet vi befinner oss i. Det kan vara en brinnande brasa på vägen eller ett ymnigt snöfall i vår upplevelsekub. Att sätta musik till ger ännu en effekt och gör att vi känner lite extra. Vi kan med hjälp av två karaktärer, som vi skapar nya varje år, dramatisera stora som små frågor för och med barnen.

Vår arbetsplats väljer inför varje nytt läsår ett tema som ska knyta samman undervisningen under året och vi ser till att våra karaktärer har en koppling till det temat, i år framtidsresenärerna Pi och Pytte i temat ”Tidsmaskinen- framtidens stad”. Ibland väljer vi att dramatisera ett dilemma där vi behöver hjälp av barnen att lösa ett problem. Det kan till exempel vara att vi lär oss på olika sätt och att våra olikheter berikar oss. Eller så dramatiserar vi tillsammans med barnen oftast kan det då vara en saga!

Det viktigaste för oss är att vi alltid har syftet klart för oss och vad det är vi vill att barnen ska ha möjlighet att reflektera över och förhoppningsvis även ta till sig som kunskap.

Att använda dramalek i undervisningen är för oss ett vinnande koncept. Det finns många bra appar för drama, till exempel greenscreen som är ett ständigt återkommande inslag i vår och barnens vardag. Vi sätter ofta upp greenscreen studion på avdelningen. Antingen arbetar vi med något speciellt eller så får den stå som ett erbjudande för undersökande, barnen kan komma och gå i olika miljöer. På vår avdelning har vi tillgång till fem iPads, de har vi gett namn, ”kläder” och varsitt ämne/innehåll. Vi kallar dem för våra digitala vänner och de har blivit egna små levande personer för oss och barnen. Att vi kategoriserat dem gör att vi på ett enkelt sätt ser att vi har digitala erbjudanden som täcker alla delar av läroplanen. Apparna uppdaterar vi och byter ut allteftersom barnens intressen och vårt fokus skiftar.

Exempel: Kjell Kritik använder vi för att söka information, reflektera och dokumentera. Professorn använder vi till matematik, Penny Pop till musikskapande osv. De har blivit en del av vårt dramaarbete och ett bra komplement som för oss och barnen är helt naturligt.

img_9595
Om man försöker se drama som lek med ett syfte blir det kanske lättare att börja prova. Man behöver inte ha en detaljplan det räcker oftast med ett huvudsyfte exempelvis vänskap eller allas lika värde. Vi försöker ge barnen en känsla för det vi ska lära om och sen följer vi barnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s