10. Undervisning med de yngsta

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08

 

Presentation
Sara Krokström, Förskollärare och Utvecklingspedagog Vaxholms Stads förskolor.
Jag arbetar för och med förskolans yngsta barn och har en stark övertygelse om att små barn kan göra stora saker, om vi vuxna bara låter dem prova. Jag brinner för att skapa spännande möjligheter till lärande och utforskande för barnen samt möjliggöra barnens självständighet. Utöver arbetet i barngrupp arbetar jag som utvecklingspedagog i kommunen för att stödja och inspirera kollegor inom det pedagogiska utvecklingsarbetet.

De är hos de yngsta barnen i förskolan som min största drivkraft finns. Kanske är det också den svåraste delen i förskolan. Här handlar det om många vårdnadshavares första möte med utbildningsväsendet, att lämna ifrån sig det finaste man har. Vi arbetar med att skapa trygghet för både barn och vårdnadshavare och samtidigt bidra till utveckling och lärande. Med de yngsta barnen handlar en stor del av arbetet om omsorgen. Vi arbetar med små barn med stora behov och vi behöver vara otroligt lyhörda för dessa små varelsers olika uttryck. De barn som ännu inte har ett verbalt språk kommer inte att kunna berätta för oss vad de är intresserade av, de kommer att visa oss. Och är vi tillräckligt nyfikna för att följa med dem kan vi få syn på väldigt många spännande saker som pågår. Denna nyfikenhet måste vi sen ta med oss när vi planerar vår undervisning. Hur kan vi göra barnen nyfikna på det vi vill undervisa kring? Jo en bra början är att vara nyfiken på vad barnen är upptagna av och sedan anpassa undervisningen utifrån deras intressesfär.

_private_var_mobile_Containers_Data_Application_7EA14F6C-B142-42CB-B00D-46FCF860E74C_tmp_18063373-6A22-4361-850E-64BB33885956_Image.jpeg

Begreppet undervisning har och är fortfarande för många ett väldigt klurigt begrepp. Vad betyder det egentligen i förskolan. I skolan kan man förstå dess syfte men i förskolan ska vi inte hålla på med styrda aktiviteter. Men mycket handlar om att man inte riktigt vet och förstår vad undervisning kan vara. För att förklara brukar jag säga att det kan handla om att ha saker under visning, eller att visa under.

Det handlar i grund och botten om att fånga barnens intresse, hålla det vid liv och hela tiden stötta dem och lägga till saker som kan bidra till att ett lärande sker.

För de allra yngsta kan det handla om att få möta ett nytt material för första gången, eller att få möta ett känt material men på ett nytt sätt.

_private_var_mobile_Containers_Data_Application_7EA14F6C-B142-42CB-B00D-46FCF860E74C_tmp_4904C7EF-B9FC-43A1-AE46-7A5D585EA86B_Image.jpeg

Eftersom en stor del av det dagliga arbetet handlar om olika omsorgssituationer, är det otroligt viktigt att vi tar vara på dessa tillfällen i vår undervisning. I hallen kan vi, medan barnen får möjlighet att träna på att klä sig själva undervisa i teknik. Teknik i hur en dragkedja fungerar, hur en tryckknapp kan öppnas och stängas. Under måltiderna har vi ypperligt tillfälle att undervisa i fysikaliska fenomen och naturliga kretslopp. Möjligheterna är oändliga men vi måste våga ta kommandot och äga vår undervisning. Många jag pratar med uttrycker att det är svårt att hinna med undervisningen, det är så mycket annat som tar tid. Kollegan är sjuk och vikarien kan inte lämnas ensam. Såhär ser vår vardag ut. Men vi kan inte vänta på det där perfekta tillfället för att undervisa.

Om kollegan är sjuk väljer vi inte bort att äta lunch den dagen, eller hur? Lika lite ska vi välja bort undervisningen.

Mina bästa tips för att komma igång med undervisningen och få den att bli ett naturligt inslag i vår vardag är att lägga lite tid på att planera och strukturera upp arbetet. Titta tillsammans i arbetslaget på era rutinsituationer. De situationer som dyker upp varje dag eller varje vecka. I dessa situationer, vad är det ni vill ska ske? Vilka förmågor vill ni ge barnen för förutsättningar att utveckla där? Vad har ni för förhållningssätt? Vad är viktigt att tänka på? Vilka frågor ställer ni till barnen? Om ni lägger tid på att dokumentera detta och göra tydliga planeringar, då har ni ett fantastiskt underlag för er undervisning i rutinsituationer. Tänk på att ju tydligare ni är, desto lättare blir det för alla kollegor, vikarier och övrig personal som kommer in i er barngrupp.

Mitt andra tips blir att våga stanna kvar i en och samma undervisningsstund många gånger. Om ni planerar för en undervisningsstund kring exempelvis ljud och musikdynamik. Kan ni, vid tillfälle ett, dokumentera väldigt kort vad barnen är nyfikna på och vad som sker i den stunden. Nästa tillfälle gör ni samma sak en gång till och sedan ytterligare en gång. Den fjärde gången kanske ni lägger till något mer material eller ställer någon mer fråga till barnen. Utmana dem vidare i sitt utforskande, men våga stanna kvar i samma stund. Vi har ofta betydligt mer bråttom än vad barnen har och vi har en väldigt stark ”görarkultur” i förskolan och vi vill så mycket. Men om vi ibland kan stanna upp och stanna kvar och göra samma sak många gånger kan vi ge barnen möjlighet till ett fördjupat undersökande. När vi då sedan ska utvärdera vår undervisning och analysera våra insatser har vi en gedigen dokumentation som underlag. Och förhoppningsvis kan vi i den utläsa att eftersom vi gjorde samma sak, många gånger och på olika sätt gav vi barnen goda möjligheter att utveckla de förmågor eller kunskaper som vi ville.

_private_var_mobile_Containers_Data_Application_7EA14F6C-B142-42CB-B00D-46FCF860E74C_tmp_93F1EB78-779E-4B7F-8EF8-5229426C705D_Image.jpeg

Slutligen vill jag säga åt er att bara våga prova. Vi gör alla misstag och genom dessa utvecklas vi och blir bättre som pedagoger. Vi behöver alla äga begreppet undervisning och se det som en viktig del i förskolans utbildning. Vi är viktiga! Vi gör skillnad! Vi utbildar framtidens ledare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s