8. Utomhuspedagogik

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08
img_9274
Presentation 
Jag heter Anki Sandelin och jag är lärare inom småbarnspedagogik med inriktining på utomhuspedagogik. Jag jobbar med 3-5 åringar på friluftsavdelningen Skogsnissarna och vår verksamhet sker utomhus i vår kåta, i närmiljön eller i skogen. Ibland går vi på tur lite längre bort, ibland samarbetar vi med skolan intill, men vi är i princip alltid utomhus.
Utomhuspedagogik handlar om att lära in ute. Konkret betyder det att vi flyttar verksamheten utomhus och bedriver kunskapsinlärningen där. Vi forskar, leker, skapar, experimenterar och inhämtar kunskap utgående från barnens intressen, behov och tidigare kunskaper.  Vi följer läroplanen för småbarnspedagogik, men utomhus. ​
Förutom utomhuspedagogik står rörelseglädje, äventyrspedagogik och krisberedskap mig varmt om hjärtat och jag tycker att det blir en ypperlig möjlighet att koka ihop dessa ingredienser då jag jobbar utomhus.  Även om barnen är små är jag övertygad om att vi kan så ett frö för ökad kunskap och naturintresse , något de i framtiden har nytta av. Att på ett naturligt, tryggt och lekfullt sätt lära sig att ha det bra i skog och mark, utan alla bekvämligheter är en bra grund att stå på. Samtidigt som vi rör på oss, lär oss och har roligt tillsammans. Bara utomhus kan barn få en känsla, nyfikenhet och förståelse för naturen​.
74884300-8e24-444f-a948-ec593976d4c4
I en tid då det pratas allt mer om att vara förberedda på att självständigt hantera den första veckan vid exempelvis ett strömavbrott , tycker jag att det är det viktigt att även den yngre generationen lär sig ta hand om sig. I en tid då barn dessutom gärna stannar inomhus och forskning visar att vi blir i allt sämre fysiskt skick. Kanske kan utomhuspedagogik och mera friluftsliv vara det frö unga generationer behöver? I vardagen med kompisar och vuxna man känner sig trygg med, som ett naturligt inslag både i dagis och skola? Där fokus ligger mer på kunskap än utrustning. Kunskap om klädsel, orientering, ätbara växter och hur man gör upp eld kommer inte av sig själv. Att man lär sig bättre tack vare rörelse och frisk luft vet vi sedan innan. ​
c46ae617-7e39-4434-ad0b-35ded80364ce
Skogen bidrar till en kreativ och skapande miljö, den främjar barnens hälsa, motorik, samarbets-och koncentrationsförmåga samt sociala kompetens. Jag tycker att det är viktigt att vi synliggör det vi har runtomkring oss och lär oss att uppskatta det. Att vi lär oss att ta tillvara på vår närmiljö. Ett äventyr lurar alltid runt knuten och att spendera tid utomhus ska inte behöva innebära en massa utrustning och prylhets.​
Vägen till inlärning ser olika ut för olika barn men utomhus tror jag att många gynnas av att den konkretiseras med bilder, ord och (natur)material – samtidigt som vi gör och upplever.
Som ett gammalt kinesiskt ordspråk säger: ”Det du hör glömmer du, det du ser minns du och det du gör förstår du.” ​
Som pedagog hamnar jag att vara påhittig, kreativ och att ofta tänka i nya banor då jag skapar jobbstunder utomhus, något jag verkligen trivs jag med! Att dessutom få jobba med kollegor som brinner för samma sak är A och O.​
Vädret kan vara en av utmaningarna då man är ute hela dagarna. Utomhuspedagogik går att genomföra i alla väder men det kräver ibland snabba beslut och att kunna anpassa övningarna. Barnens kläder måste också få en möjlighet att torka under dagen om det är vått. Det är också viktigt att inkludera föräldrarna så att de vet vad uteverksamheten kräver för kläder och hur man klär sig.  Är barnen klädda enligt väder så är det inget problem att hålla värmen och koncentrationen uppe. ​
För pedagogen är det ofta materialet som är det mest tidskrävande, att skapa och förbereda. Att packa utrustning, mat, se till att det finns ved, att packa upp och torka allt tar också mycket tid. Det positiva med materialet är att allt du skapar kan återanvändas och gällande papper – laminera!  det så samlar du sakta men säkert en materialbank till dig själv som du har nytta av i många år.​

Men det viktigaste av allt: våga gå ut, ta på er era upptäckarglasögon och börja där!

f599511f-971a-4889-ba0d-4f684feca710

2 reaktioner till “8. Utomhuspedagogik

 1. Hej Anki

  Vilken fin verksamhet du driver!

  Jag heter Jessica Karlsson och bor i Minneapolis, USA. Vi har Svensk barnverksamhet och språkundervisning och jag vill gärna prata med någon som du. Ditt program vore underbart att erbjuda till Svenska familjer pa denna sidan Atlanten. Jag växte upp med Mulle, Skogströvarna, Lufsarna osv.
  Mvh,
  Jessica

  Gilla

 2. Hej!

  Fram tills i mars var jag skolpsykolog på Naturbruksförvaltningen i västra Götaland!

  Vill bara tala om att vi på Sötåsen hade en fantastisk gymnastiklärare som iordningställde ett uteklassrum för våra gymnasieungdomar!

  Ha en fortsatt bra dag!

  Marita Randewåg

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s