5. Rörelseglädje

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08

img_9223

 

Presentation
Mitt namn är Sandra Nyman och jag arbetar med de allra yngsta barnen på Rindö förskola. Rörelse i förskolan och rörelse överhuvudtaget hela livet är de frågor jag brinner lite extra för. Jag driver kontot @livochrorelse på Instagram där jag delar med mig av inspiration, fakta och forskning kring just rörelse hela livet med fokus på rörelseglädje, men också med inslag av en del allvar.

Med en bakgrund i idrottsvärlden så har jag alltid värdesatt ett liv i rörelse. Vårt samhälle förändras hastigt idag och med det även våra livsstilsmönster. Rapport efter rapport larmar om att vi blir alltmer stillasittande och fysiskt inaktiva, vilket i längden påverkar vår hälsa negativt. Barn i allmänhet är bra på att röra på sig, men vi ska inte glömma att ”barn gör inte som du säger, barn gör som du gör”.

Jag tror på att vi genom rörelseglada förebilder och vuxna kan skapa goda förutsättningar för att få rörelseglada barn och ungdomar. Det i sin tur möjliggör för fler att leva längre och hälsosammare liv.

IMG_5136

Även förskolans läroplan ställer numera högre krav på att vi aktivt ska arbeta med hälsa och välbefinnande. ”Barnen ska få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva.” (Lpfö18 s. 9) Förskolan har en viktig roll i att skapa likvärdiga möjligheter för barn att komma i rörelse oavsett social och ekonomisk bakgrund. Så vänta inte, sätt barnen i rörelse i tidig ålder och tro på dem! Barn kan så mycket och om de får chans att utveckla sina motoriska färdigheter resulterar det ofta i starka, självständiga och självsäkra barn i många andra situationer.

På vår avdelning arbetar vi dagligen med någon form av rörelse. Vi har ett rum avsatt för rörelse där vi anser att det alltid ska finnas möjlighet för barnen att få utlopp för sina rörelsebehov. Vår lärmiljö och våra möbler är flexibla och enkla att anpassa för rörelseaktiviteter. Dans, yoga, avslappning, gympa, bollekar, hinderbanor, fysiska aktiviteter ute på gården eller i skogen och rörelsesamlingar med sång och rytmik är några exempel på hur vi arbetar med rörelse. Rindö förskola är även med som stolta ”peppare” och ställer sig bakom Generation Peps vision om att ”alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv”.

IMG_5161.jpeg

Om du vill komma igång och börja arbeta mer aktivt och medvetet med fysisk aktivitet och rörelse så avsätt tid och planera in aktiviteter. Börja ”enkelt” och utgå från det du tycker om eller det som är viktigt för dig. Om du visar intresse och engagemang för en viss aktivitet så brukar det smitta av sig på barnen. Lyssna även in barnen och utgå från deras intressen. Var kreativ och sök inspiration och kunskap på nätet/sociala medier eller bland kollegor. Utgå från de tolv motoriska grundrörelserna (åla, krypa, gå, springa, hoppa, balansera, rulla, kasta, fånga, stödja, hänga och klättra). Hanterar barnen dessa? Hur kan vi utmana dem vidare utifrån dessa rörelser? Kom ihåg att rörelseförståelse och rörelserikedom (physical literacy) är minst lika viktigt som läs- och skrivförståelse.

 

Våga testa nya aktiviteter oavsett om de riktar sig till äldre barn. Våga ”faila” och våga tänka om, korrigera och göra ”rätt”. Det är viktigt att aktiviteter görs under lättsamma former och så länge barnen orkar och tycker att det är roligt. Tänk på att aldrig tvinga barn att vara med, en del har längre startsträcka och kanske behöver iaktta några gånger innan de själva närmar sig aktiviteten. Därför är även repetition viktigt, ge inte upp efter första gången. Det kan krävas ett flertal gånger med samma aktivitet innan barnen visar att de är med.

Som pedagog är det viktigt att vara närvarande, lyhörd, uppmuntrande, engagerad och nyfiken. Ett aktivt säkerhetstänk är också viktigt att ha med sig. Ha mod och våga utmana dig själv och barnen. Men framförallt våga skratta och ha roligt tillsammans!

 

En reaktion till “5. Rörelseglädje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s