4. Ateljékultur

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08

img_9180

Presentation 

Irene Vinberg och Nina Ukonsaari, heter vi och är två pedagogistor som arbetar i Brunnsäng-Grusåsens förskoleområde i Södertälje. Vårt område består av snart 9 förskolor och vi pedagogistor möter alla avdelningar i avdelningsreflektion, några utvalda arbetslag verksamhetsnära samt samverkar kring den pedagogiska lärmiljöer i en ateljékultur. I vårt uppdrag ingår även att planera och hålla i nätverk och olika fortbildningsinsatser och vi ingår i förskoleområdets strategi och ledningsgrupp. Vi har även haft externa föreläsningar och varit med på MakerSquare, Förskola21, under två tillfällen år 2018–2019 med fokus på ateljékultur och digitalitet.
Instagram @pedagogistor_bg

Ateljékultur

 

För oss handlar ateljékultur om att leva demokrati för en hållbar framtid!
Det handlar om barns rätt till sin röst, om barns rätt att uttrycka sig kreativt och om barns rätt till att utvecklas och lära, såväl enskilt som tillsammans med andra.
I tillitsfulla sammanhang ges barn förutsättningar att uttrycka sig genom ett sinnligt utforskande med estetiska uttryckssätt i många olika slags material, i bygg och konstruktion, musik, dans, rörelse och med digitala verktyg. När vi erbjuder barn olika estetiska uttryckssätt ger vi också barn förutsättningar att genom sin kreativitet kommunicera sina tankar och erfarenheter, tänka kritiskt och att lära sig om sig själva, om omvärlden och får uppleva sig som betydelsefulla i ett större sammanhang. Ateljékulturen i förskolan genomsyras av ett lekande, undersökande och experimenterande både inomhus och utomhus utifrån i ett ”hela-dagen” perspektiv.

IMG_5903.JPG

I en ateljékultur är den pedagogiska lärmiljön tilltalande, tydlig, tillåtande och tillgänglig och stöttar barn i att utveckla de lärprocesser som de befinner sig i samt ges förutsättningar att skapa förbindelser för att få förståelse för samband i sin omvärld. I en ateljékultur har du som pedagog ett omsorgsfullt, inlyssnande och undervisande förhållningssätt som möjliggör för både barn och pedagoger att utvecklas, i hela sin potential. Pedagogisk dokumentation är den motor som driver processerna.

IMG_8959.jpg

Det är viktigt att bygga upp en förståelse kring värdet av att arbeta i en ateljékultur och att du som pedagog får förutsättningar att forma den på din förskola. Det behövs en medvetenhet i betydelsen kring hur material och miljö introduceras, vilka egenskaper och möjligheter estetiska material och uttryckssätt har samt i hur man tar hand om miljö och material tillsammans med barnen. Det är även av stor betydelse att man formar tydliga strukturer och att dessa efterföljs. Detta för att du som pedagog ska kunna stötta och utmana barn i de lärprocesser som pågår i det flöde av utforskande, intryck, uttryck och avtryck som böljar fram och tillbaka på förskolan.

”Estetik är att få uppleva skönhet, sinnlighet, förnimmelser, förundran, empati, glädje i att upptäcka. Att skärpa blicken, titta noga och nära och att höja blicken och ta in världen.” Karin E. Torén


Något att börja med om du är intresserad av att forma en ateljékultur på din förskola.

Vi startade med att formulera fyra begrepp som vi kunde använda som verktyg i förändringsarbetet. Miljö och material skulle vara TILLGÄNGLIGA, TILLTALANDE, TYDLIGA och TILLÅTANDE. Frågan vi ställde oss när vi tittade på varandras miljöer var: Hur kan vi se att miljö och material är ex tillgängliga för barnen?
Estetiska uttryckssätt och material lyftes fram i miljöerna, till att börja med tecknande, måleri och lera. Vi hade möjligheten att fortbilda pedagoger kring de olika uttryckssätten men om den möjligheten saknas kommer några förslag på bra, konkret och användbar litteratur.

IMG_5911.JPG
I boken ”Formulera” av Karin Furness kan du få en inblick i vad det kan innebära att arbeta i en ateljékultur när du läser kapitlet ”Verkstaden som kokande gryta” på sid 19. Boken innehåller även tydliga och omfattande beskrivningar om estetiska uttryckssätt och material men även om varför och hur du kan arbeta med dessa.
För att få materialkännedom och förslag på hur estetiska material och uttryckssätt kan användas finns bra exempel i boken som kan planeras in i kreativa pass i arbetslaget, förslagsvis på APT eller fortbildningsdagar. Det blir skillnad när man som pedagog har fått pröva på och fått erfarenheter av material och uttryckssätt när det sedan introduceras för barnen och introduktionen är en viktig del för att få arbetssättet och den tillgängliga miljön att fungera.
En annan bok som är bra ”Skapande barn – att arbeta med bild i förskolan” av Stina Braxell. Det är också en enkel bok att läsa och innehåller teorier kring barns skapande men också exempel från barns utforskande och uttryck som är bra underlag för diskussioner om exempelvis förhållningssätt till barns skapande.

Det behövs även finnas tid för reflektioner för att skapa en samsyn kring miljö och material i en ateljékultur, vi har olika erfarenheter och olika sätt att tänka och vi behöver enas om vissa saker för att det ska bli bra för barn och pedagoger.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s