2. Estetik

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08IMG_9121

Presentation

Eva Tuvhav Gullberg
Konstnär och utbildare
I förskolan har jag arbetat som ateljerista och förskollärare. Utvecklat en transdisciplinär
lärmiljö – Sinneslabbet – där barnens alla sinnen får vara med. Nu finns även ett Sinneslabb på Tekniska muséet och på andra platser i Sverige.

Som konstnär arbetar jag helst med lera, naturmaterial och återbruk av gamla leksaker och andra ting jag hittar. Har en inspirerande ateljé i en fästning med vallgrav i Stockholms skärgård där jag också har kompetensutveckling.

Föreläsare och workshop-ledare i estetik, kreativitet, digitalitet bl a på Förskola21, SETT-
mässan, Tekniska muséet, Lärarhögskolan i Seoul. Har medverkat i Förskolepodden och
Förskola21s fortbildningsvideos. Projektledare för Skapande skola i Vaxholm.
Samarbetspartner med KVASAR Makerspace i Sundbyberg.

http://www.tuvhav.com
insta @tuvhav @sinneslabb

 

Estetisk analfabet?

Förskolan har en lång tradition av skapande. Att måla, dansa, sjunga, dramatisera, konstruera, fantisera och berätta har alltid varit en naturlig del av förskolans verksamhet, ja själva navet i verksamheten. Varför kan vi undra?

Jag tror det beror på att det är människans naturliga sätt att kommunicera. Vi behöver olika sätt för att undersöka världen och för att uttrycka det vi upplever. Hela kroppen och alla sinnen vill vara med. Intrycken barnen får blir till uttryck i den virvlande dansen eller i ljudandet av en bils framfart. Det är inte bara en kommunikation med omvärlden utan också en dialog med den inre världen. Ett sätt att bli till, ett sätt att bli en social varelse bland andra, ett sätt att förstå och experimentera med materialen, tingen och människorna i vår omgivning. Att vara i dialog med världen.

Vår kreativa förmåga kräver mångfald och nyanser. Till det behöver vi många olika språk. Ljudspråket, fantasispråket, sångspråket, dansspråket, ritspråket, pratspråket och lerspråket, ja det finns säkert fler. Ibland tror jag att vi som vuxna och pedagoger fastnar i tron att vi inte är tillräckligt konstnärliga, skapande eller musikaliska – kanske har vår uttrycksförmåga blivit hämmad nånstans på vägen – så vi överlåter det kreativa och skapandet till andra.

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.34.32

Men om vi istället för konstnärligt uttryck tänker språk så kan det vara lättare att förstå att språk är något vi behöver träna och traggla för att bli bättre på. Det estetiska, konstnärliga är inte en medfödd begåvning utan det är verkligen något vi kan öva oss i. Det kan kännas trögt och avigt i början. Kanske får man lite mental träningsvärk. Ingen OS-medaljör i löpning har hoppat över träningen för att hen är begåvad med långa ben, vad jag vet.

Vi behöver våga träna de estetiska språken för barnens skull. Att leka, fantisera, dansa, måla och sjunga är barnens egna forskningsmetoder. Mira uttrycker sig bäst genom att rita. Tystlåtna Ivan dansar till rytmerna av afrikansk musik. Ture minns sin älskade katt Sippan. I Tures händer formas Sippan till en katt i lera. De behöver olika uttryck och material för att visa sin unika personlighet i en mångfacetterad och global värld – en värld som kommunicerar som aldrig tidigare med bilder, filmer, musik, dans – på internet, TV, sociala medier, YouTube, reklam mm.

Är vi estetiskt rustade för den verklighet vi lever i eller är vi estetiska analfabeter?

Har vi uppgraderat statusen för de estetiska språken? Har vi en pedagogisk plan för att utveckla och utmana musiken, dansen, lerarbetet eller måleriet på förskolan? Jag anser att precis som en adekvat digital kompetens behövs en adekvat estetisk kompetens. Det digitala behöver det estetiska. Vad vore en digital filmkamera utan ett manusberättande, scenkomposition och ett bildseende?

Så fram med pennorna, ritkolen, leran, färgen. Klottra, öva, träna, undersök som barnet. Härma hur barnen gör, tänk inte på resultat. Misslyckas, gör om, börja om från början. Att ”misslyckas” kan förresten vara ett utmärkt sätt att hitta nya vägar som man annars inte skulle ha upptäckt. Var närvarande med era sinnen, ge er hän i skapandets vindlingar för att bli överraskade av er själva. Var i stunden och dialogen med materialet. Olika material ger olika motstånd, upplevelser och känslor. En lerklump tål att knådas hårt med händerna medans penseln med färg vill dansa över pappret.

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.34.16.png

 

Barnkonventionen blir snart lag. Det är en demokratisk rättighet att få göra sin röst hörd, även för barnen. Då behöver de ha tillgång till många språk och få möjlighet att utveckla dem så att ordförrådet blir rikare och mer nyansrikt för varje dag. I den demokratiska rättigheten ingår att få utveckla alla de olika estetiska, konstnärliga, kreativa, skapande språken!

 

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.22.16.png

Hur man kanske kan börja?

Tre steg till estetisk kompetens
1. Träna seendet – luftteckna, måla med vatten, rita med fel hand, blunda och rita, kolla
mellanrum, rita i sanden med stor pinne, klottra med ritkol.
2. Härma barnen i ritandet, i dansen, i att hitta-på-ord och att klämma-lukta-känna-
smaka på allt
3. Måla, rita, dansa, sjung, skulptera på DITT sätt i minst 5 minuter varje dag. Strunta i
vad andra tycker!
Böcker att rekommendera

Formulera – Bild och projekt i förskolan – Karin Furness
Skapande barn – att arbeta med bild i förskolan – Stina Braxell
Alla kan skapa – Levande Verkstad en inkluderande bildpedagogik – Marie Bendroth Karlsson
och Ulrika Majs
Levande spår – att upptäcka naturen genom konst och konsten genom natur – Jan-Erik
Sørenstuen
Wreck this Journal – Keri Smith

”Alla vuxna var en gång barn men väldigt få kommer ihåg det.”
Antoine de Saint-Exupéry

3 reaktioner till “2. Estetik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s