OSMO I FÖRSKOLAN

Vad är OSMO ?

I detta inlägg tänkte jag berätta mer om en nyfunnen kärlek till ett pedagogisk verktyg som man integrerar tillsammans med en lärolatta, vid namnet Osmo.
Det är ett relativt nytt material i Sverige, men som skapar många och fantastiska möjligheter som vi i förskolan kan använda oss utav i våra verksamheter.

Osmo Genius kit är material som innehåller, tre stycken spel, Word, Tagram och Numbers samt Base som är ett iPad ställ och en spegel som man sätter ovanpå Ipad kameran. Spegeln gör att arbetsytan med materialet integrerar med Ipaden. Osmo är roligt och lärorikt och väcker nyfikenhet samt bjuder in barnen att lösa olika problem tillsammans. Tillsammans med tre pedagogiska apparna så får barnen möjlighet till en lärande upplevelse genom att använda sina händer för att utforska b.la problemlösning matematik, språk, samarbete och den digitala tekniken.

Det känns underbart att ha funnit ett material där barnen inte bara behöver sitta och tycka på Ipaden, utan att barnen får använda både kroppen och hjärnan för att lösa olika uppgifter. 

På hemsidan så står det att detta material är för åldrarna 6 och uppåt. Detta är något jag själv inte tycker stämmer då jag har provat detta material med ”mina” barn på förskolan som är från åldrarna 3-6år, de hanterade och förstod sig på materialet alldeles utmärkt.  Vi får aldrig glömma det kompetenta barnet. 

 

img_2237
Osmo Genius Kit

 

Vad säger läroplanen?

Man kan få in väldigt mycket utav läroplanen med detta materialet beroende hur man väljer att arbetar med den, samt vilket mål man väljer att fokusera på.
Med Osmo kan barnen få möjlighet att utveckla förmågan att sammarbeta och kommunicera med varandra. Barnen får möjlighet att utveckla sin matematiska förmåga genom att undersöka, reflektera och prova olika lösningar och även möjligheten att utveckla förståelsen för b.la antal, talbegrepp, färg och from.  Förutom matematik så får barnen möjlighet att utveckla sitt intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner och möjligheten att utveckla nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord.
Men framför allt så får barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digitala teknik, som även kommer att bli ett mål i den reviderade läroplanen 2018.

img_2264
Osmo Tagram

Vart finns materialet att beställa?

 • Här hittar ni direkt länk till materialet.  OSMO GENIUS KIT
 • Materialet finns även i flera spel, B.la Osmo Coding.

 

Hur gör man?

 1. Börja med att ladda ner apparna från Appstore eller Googleplay till din lärplatta/surfplatta. (apparna hittar du längre ner i inlägget eller på boxen)
 2. Ta fram boxen som innehåller Osmo Base och ställ Ipaden på Ipad stället och den röda spegeln ovanpå Ipad kameran.
 3. Tryck därefter på en utav apparna och följa anvisningarna.
 4. Välj sedan någon utav ”spelen” och använd dig utav tillhörande material.
 5. Det finns även olika svårighetsgrader.
 6. Utforska och upptäck matematiken i mötet med den digitala tekniken med Tagram och Numbers.
 7. Eller Utforska och upptäck bokstäver och språk i mötet med den digitala tekniken med Words.

 

img_2261
Följ de enkla anvisningarna

Klicka här för att se video på BASE

 

Om de olika materialen

Numbers är ett matematiskt spel där barnen ska sätta ihop rätt antal så det bildar den siffra som visas på Ipaden med hjälp utav brickor med siffror på eller träningsprickar. Spelet utspelar sig under vatten där de ska para ihop rätt antal med siffror som befinner sig i bubblor. När man lyckats hitta rätt siffra som finns i bubblan så spricker den och bubbla faller den ned och det fylls på med vatten. I några utav bubblor finns det fiskar, växter och i andra mat till fiskarna. Under spelets gång matar man fiskarna och till slut kommer det en bubbla med en nyckel i som låser upp nästa nivå.

Klicka här för att se video hur Numbers fungerar.

Tangram är ett pusselspel där barnen med hjälp av matematiska former som triangel, kvadrat och rektangel ska pussla ihop olika bilder som kommer upp på Ipaden.
Tangram utspelar sig i en värld med olika borgar och för att komma längre i spelet så utmanas barnen lösa problemen genom bilderna som visas. Ju längre barnen kommer ju högre svårighetsgrad, b.la genom att färgerna på brickorna inte längre syns på Ipaden.
Barnen kan även själv välja vilken svårighetsgrad som de vill ha.
Den lättaste svårighetsgraden hjälper barnen genom att visa två händer som för ihop brickorna på Ipaden. Detta är något som gör att Tangram är möjligt för även de yngre barnen.

 

Words är ett alfabetsspel där du kan bygga och stava med hjälp utav bokstavsbrickor.  Du kan ladda ner olika ordbilder, eller skapa dina egna ord.  Ordbilderna på Words finns även på flera olika språk, vilket ger möjlighet att lyfta barnens modersmål. Det finns även olika svårighetsgrader som stimulerar barns utveckling inom spelet.
Det som jag kan tycka är lite negativt med Words är att det är ett engelsk alfabetet så ÅÄÖ finns inte med, vilket gör att uttalet som läses upp på de fasta ordbilderna är med engelsk brytning. Men jag tror att detta kommer att ändras inom kort, då själva Osmo nyligen blivit med svenskt tal.

 

 

Klicka här för att se video på hur Words fungerar.

 

 

 

INTRESSERADE UTAV PROGRAMMERING MED OSMO?

Om ni skulle vara intresserade utav att veta mer om Osmo Coding kommentera nedan så kan jag skriva ett inlägg om det.

 

Några fler som använder sig utav Osmo i förskolan, och hur arbetar ni med den?
Berätta gärna nedan i kommentarsfältet.

8 reaktioner till “OSMO I FÖRSKOLAN

 1. Visst är det bra! Jag är helt såld på Osmo. Har haft det på prov ett par veckor då det varit runt på flera förskolor. Nu är det en avdelning som köpt in det och ska börja jobba mer med det till hösten. Fantastiskt att se 5-6 åringarna både att räkna plus oc minus i numbers, hur de själva använder båda räknesätten för att komma fram till rätt nummer. Har du testat den där ”rita av” delen. Minns inte namnet men det är som att kalkera en bild fast kombinerat analogt och digitalt. Mina hjärnhalvor slog bakut medan jag hade förskolebarn som satt djupt koncentrerade och gjorde avancerade teckningar.
  I LOVE IT!!!

  Gilla

 2. Hej!
  Jag är intresserad av att veta mer om hur man kan använda programmering tillsammans med OSMO

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s